אטופיק דרמטיטיס המכונה גם אסטמה של העור היא דלקת עור כרונית הגורמת לפריחה, אדמומיות וגרד חזק וטורדני בעור. תופעות המחלה מציקות מאד, אם יש לכם אטופיק דרמטיטיס – אתם יודע כמה זה מגרד, כואב ומפריע לאיכות החיים שלכם.
למרות שיש טיפולים המיועדים לאטופיק דרמטיטיס בד"כ הם מרגיעים ועוזרים לניהול טוב יותר של איכות החיים אך אינם מונעים התלקחויות נוספות. ניהול יעיל של אטופיק דרמטיטיס כולל טיפול יעיל לשיקום עור בזמן התלקחות, ושימור מצב העור בין ההתלקחויות אשר יגרום למיעוט התלקחויות בתדירות ובחומרה.
סקירה קצרה של 10 גורמים נפוצים המחמירים את תסמיני אטופיק דרמטיטיס.
- גרד: אי אפשר להכחיש את זה: שאטופיק דרמטיטיס מגרד מאוד. כאשר יש לך אפילו גרד קל, קשה שלא לגרד את הגירוי הראשוני. לפעמים אתה מגרד עד זוב דם כי הכאב נסבל יותר מהגרד. לפני שאתה יודע אתה כבר תקוע במעגל קסמים של גירוד גירוי וגירוד. התמודדות עם מצב העור יכול להלחיץ מבחינה רגשית. ונחשו מה? הלחץ של התמודדות עם סימפטומים בלתי מבוקרים יכול לגרום לגירוד נוסף. אז מה? נסו לחשוב בצורה מקורית איך תוכלו להסיח את הדעת, קומפרס קר, צביטות קלות של האזור, יציאה לאוויר קר יותר.
טיפ: נסו טיפול התנהגותי המתמקד בטכניקות הרפיה והפיכת הרגל, שמטרתה לעצור את מחזור הגירוד.
- מים חמים: מקלחת ארוכה או מהבילה עשויה להישמע מפתה. (בבלוגים ובפורומים מקוונים של הסובלים מאוד. מתוודים על מקלחת רותחת הגורמת להקלה אופורית מהגירוד שלהם – לפחות באופן זמני). אבל רופאי עור מזהירים כי מים חמים גורמים בטווח הרחוק יותר להחמרת היובש של העור והחרפת האטופיק דרמטיטיס.
טיפ: רחצה יומיומית קצרה במים קרים או חמימים עוזרים לעור לספוג את H2O באם תמרח מיד לאחר מכן (תוך 3 דקות) משחה שמנונית או קרם לחות לכלוא את הלחות בעור.
- לחות וטמפרטורה גבוהה מדי או נמוכה מדי: טמפרטורות גבוהות גורמות להתלקחות, ואילו יותר מדי קור יכול לגרום לעור להתייבש, כך מקומות עם עונות מתונות הם טובים יחסית לעומת אזורים עם קיץ ארוך או חורפים ארוכים. אפשר לנהל את טמפרטורת הגוף על ידי חימום או קירור ועל ידי לבישת בגדים קלים ואווריריים. וכן אפשר גם לנווט את הלחות על ידי מכשיר אדים (להוסיף לחות) או על ידי מזגן (להוריד לחות).
טיפ: הטמפרטורה המומלצת היא º20 והלחות המומלצת היא בין 40%-60 - זיעה: האם האימון שלך גורם לך לגרד? אנשים עם אטופיק דרמטיטיס לעיתים קרובות חווים סימפטומים כאשר הם מזיעים, אם הם עושים התעמלות או מתכסים יותר מדי בלילה.
טיפ: לבשו בגדים רפויים, השתמשו במגבת במהלך התרגיל, ולאחר מכן יש להתקלח מיד. - סבון, שמפו: מוצרים רבים של היגיינה אישית יכולים לגרות את העור האטופי הרגיש.
טיפ: בחרו את תכשירי הניקוי המיועדים לעור אטופי ורגיש, והימנעו מסבונים וקצף אמבט. - מבשמים וחומרים משמרים: צבעים ומבשמים יכולים לגרות מאוד את העור רגיש, המבשמים לא נמצאים רק בסבונים ובבקבוק של בושם – הם גם מופיעים באיפור, קרם לחות, שמפו ומרכך, ומוצרי משק הבית, כגון אבקת כביסה, מרכך כביסה ועוד.
טיפ: בחנו בזהירות את התווית גם מוצרים נטולי ריח יכולים להכיל כימיקלים שמגרים את העור. - צמר ובדים סינתטיים: ישנם סיבים המגרים יותר את העור הרגיש. צמר ידוע כמגרה מספר אחד. בדים סינתטיים רבים מציקים גם הם. שימו לב שלא רק הלבוש נוגע בעור שלכם, גם מושב הרכב וריפוד העגלה יכולים להציק לסובלים מאטופיק דרמטיטיס. הלבשה ומצעים מכותנה מומלצים בדרך כלל עבור אנשים עם אטופיק דרמטיטיס.
טיפ: לפני לבישת בגדים חדשים כדאי כבס אותם כדי לשטוף את הכימיקלים שנוספו להם ביצור או בצביעה.
- אבק, עובש ואבקנים: מספר אלרגנים סביבתיים מצויים יכולים להחמיר את תסמיני העור. רוב הרופאים טוענים שאין מה לעשות אך זו טעות, יש ויש. אמנם מחקרים מראים שלא מספיק לרכוש ולשים כסויי אבק על המיטות, צריך גם מכשיר מטהר אוויר עם פילטר מתאים וכן נקוי אבק יסודי פעם בשבועיים בנוסף לכסויים נגד קרדית האבק.
טיפ: בדקו אם יש לכם אלרגיה לאבק או קרדית האבק כדי לדעת אם כדאי להשקיע.
- זיהום משני: זיהומים בקטריאליים ויראליים יכולים להחריף את האטופיק דרמטיטיס. זו אחת מהסיבות לגרד המתיש, חיידקים שמתרבים עקב תפקוד לא תקין של העור. החיידק staphylococcus aurous (נמצא ב 90% של העור האטופי) והרפס וירוס סימפלקס.
טיפ: בעוד אנטיביוטיקה חסרת תועלת עבור זיהומים ויראליים, היא עשויה להיות הדרך המתאימה לטיפול בזיהומים חיידקיים. מומחים ממליצים גם לעשות אמבטיה עם חיטוי פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע כדי להפחית את הצמיחה החיידקית על העור (כמובן בהנחיית ובהדרכת רופא העור שלכם)
- לחץ – סטרס: מדענים מנסים להבין טוב יותר את תפקידו של מתח במחלות עור דלקתיות. בעוד מתח נפשי אינו הגורם לאטופיק דרמטיטיס, אך יכול להחמיר את הסימפטומים ולגרום להתפרצות.
טיפ: נסו גם עיסוי, יוגה, מדיטציה, טכניקות הרפיה או תרפיות שונות.
לסיום – לעתים, לא רואים תוצאות מיד גם אם התאמצתם ופעלתם לפי ההמלצות, האטופיק מציקה כמו 10 מסמרים הנעוצים בנעל שלך, גם אם הוצאת 5 או אפילו 8 מסמרים עדיין אלו שנשארו, מציקים ולא כל כך מרגישים הקלה. עם ההתמדה והמשך החיפוש אחר הגורמים הנוספים וכמובן טיפול בעור במשחות והקרמים המתאימים – תגיעו למסמר האחרון שבהוצאתו תחוו הקלה משמעותית – בהצלחה.
אם יש לכם שאלות נוספות, אם אתם מנויינים להרחיב את הידע שלכם בנושא אטופיק דרמטיטיס או בכיויו הנוסף אסטמה של העור אתם מוזמנים להיכנס לאתר העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיב ואסטמה של העור בכתובת: https://atopic-d.org/
Comments are closed.