הפרספקטיבה שלנו כחברה השתנתה לא מעט בעשורים האחרונים, ודברים שהיו מובנים מאליו במשך מאות שנים ועד לפני כמה עשורים, הפכו לרעיונות שיש בסופם סימן שאלה ולא סימן קריאה. גירושין, פרידה, הורות משותפת, מיני דגמים שונים של התנהלות זוגית וחברתית הפכו למקובלים יותר, והשאירו מאחור את המסורת ברמה זו או אחרת, בכדי להתאים לאורח החיים המודרני.
הסכם הממון הוא אחד מאותם תגובות מערכתיות חיוניות, רעיון שנועד לאפשר להתנהל בביטחון גם בעידן בו החוקים מתערערים, עידן בו ניתן לנסות, לשנות, להעז, ולבחור ללכת מחוץ לסטנדרט החברתי המקובל. מסיבה זו ניסוח וחתימה של הסכם ממון לפני החתונה הולך והופךך לסטנדרט של ממש בחברה הישראלים.
כיצד הסכם ממון זה עובד?
בפשטות למדי ניתן להסביר את הסכם הממון כהסכם מנוסח היטב המציג את חלוקת ההון והרכוש בין בני הזוג, חלוקה מוסכמת ומסוכמת מראש, בכדי שבמידה ויחליטו להתגרש בעתיד, או לסיים את קשריהם הזוגיים, יהיה ברור לכל אדם מה שייך למי, ומדוע.
כמובן שהסבר פשטני זה על הסכמי הממון לא יורד לפרטים הקטנים, והסעיפים רבים ומגוונים, וממש כמו החברה המודרנית, מותאמים לפי רצונות בני הזוג, ולא לפי הדרישות החברתיות האוטומטיות והסטנדרטיות. חוזים אלו מנוסחים בצורה מקצועית על-ידי עורך דין, ומקבלים אישור כמסמך רשמי לכל דבר, הסכם שיעמוד כחוקי בבית המשפט.
הסכם ממון גם אחרי הנישואין
אף אחד לא אוהב לטלטל את הספינה, אך יותר ויותר זוגות בוחרים בטלטול הקל והמבוקר של חתימה על הסכם ממון אחרי הנישואין, מתוך הבנה בוגרת כי מוטב לפעול ביודעין כאשר מערכת היחסים על מים נינוחים, בכדי לייצר רשת ביטחון שבסופו של דבר מהווה משענת בריאה לשני בני הזוג.
איש לא אוהב להיוותר בחשיכה, בחוסר ידיעה, ובתחושה של סכנה זו או אחרת. כל חיינו אנו פועלים ליצירת ביטחון ובניית תשתית שתשמור ותתמוך בנו בחזרה בכל דבר אפשרי. חלק מתשתית זו היא הידיעה הברורה היכן אנו נמצאים כלכלית, עם ובלי בן או בת הזוג שלנו, ולו לשם הבהירות והידע, ובכדי להימנע מתחושת אי-הביטחון שבחוסר הידיעה.