אמנם נשים שעובדות כשכירות מרגישות בטוחות יותר לקראת חופשת הלידה, אך גם נשים עצמאיות מקבלות דמי לידה. כיצד חופשת לידה לעצמאית בדיוק מתנהלת, איך מקבלים עבורה את התשלום ומהם התנאים בהם יש לעמוד כדי להיות זכאית לקבל את דמי הלידה לעצמאית? הכתבה הזו בדיוק עבורך.
דמי לידה לאישה העצמאית
על פי סעיף 50 (ב)(1) לחוק הביטוח הלאומי אישה עצמאית שיצאה לחופשת לידה זכאית לקבל דמי לידה לעצמאית. אותם דמי לידה נועדו לספק פיצוי עבור אובדן ההכנסות שלה בתקופה בה היא אינה עובדת. אמנם בתחומים רבים נשים עצמאיות ובכלל אנשים עצמאיים סובלים מאפליה לעומת השכירים בכל הנוגע לזכויותיהם, אך דווקא בנושא חופשת לידה לעצמאית ישנו כיסוי מספק שדומה באופן יחסי לפיצוי ממנו נהנות נשים שכירות.
מי נחשבת לאישה עצמאית הזכאית לדמי הלידה?
מי שמעוניינת לקבל חופשת לידה לעצמאית צריכה לעמוד בהגדרות של אישה עצמאית על פי חוק הביטוח הלאומי. התנאים הם – עיסוק במשלח היד לפחות 20 שעות ממוצעות בשבוע, הכנסה חודשית שווה או עולה על 50% מהשכר הממוצע במשק. או – עוסקת במשלח יד 12 שעות בממוצע לפחות, וההכנסה החודשית שווה או עולה על 15% מהשכר הממוצע במשק.
ישנם גם תנאים לקבלת דמי הלידה. תנאי אחד הוא שיש להפסיק את עבודה כעצמאית ולצאת לחופשה בתקופה שלאחר הלידה, במקרים מאוד מסוימים ניתן להשאיר פעילות מסוימת של העסק כדי לשמור עליו בהיקף מצומצם כל שהוא. התנאי השני הוא שההיריון נגמר בלידה. במקרים בהם התינוק חלילה נפטר לאחר הלידה או כאשר ישנה לידה שקטה הזכאות אינה משתנה ומגיעה חופשת לידה כמו חופשה רגילה אחרת. עוד תנאי שכדאי להכיר הוא תקופת האכשרה – יש לשלם דמי ביטוח לאומי עבור 10 מתוך 14 חודשים לפני הפסקת העבודה בשל חופשת הלידה, או עבור 15 מתוך 22 חודשים. במקרים כאלו תהיה זכאות עבור 15 שבועות מלאים של חופשת לידה. במקרים בהם שולמו 6 חודשים מתוך 14 הזכאות תהיה חלקית ול-8 שבועות בלבד.
מהי הענקה מטעמי צדק ומתי מגישים אותה?
ישנן נשים שנמצאות בהגדרה מעט שונה בביטוח הלאומי – עצמאית שאינה עונה על ההגדרה. במקרים כאלה היא אינה זכאית לדמי לידה. עם זאת חופשת לידה לעצמאית כזו יכולה בכל זאת להינתן במסגרת בקשה להענקה מטעמי צדק. בקשה זו בוחנת על פי תנאים וכללים מסוימים שנקבעו בתקנות האם בכל זאת ניתן לזכות את היוצאת לחופשה בגמלה, זאת בתנאי שהיא הסדירה את מעמדה מול הביטוח הלאומי ושילמה דמי ביטוח לפני יציאתה לחופשת הלידה.
כיצד מחשבים את דמי הלידה?
חישוב דמי חופשת לידה לעצמאית מבוצע על פי בסיס הכנסה בשומה. בשנת 2016 נכנס תיקון בחוק שקבע כי החישוב יעשה על בסיס השומה הגבוהה מבין שתי השומות של שתי השנים שקדמו לחופשה. למעשה, אותו תיקון קובע כי האישה העצמאית שיוצאת לחופשת לידה תהנה מגמלה שמחושבת על פי ההכנסה הגבוהה ביותר שהייתה לה בשנתיים האחרונות, זאת מתוך הבנה כי בתקופת הריון יכולה להיות גם ירידה בהכנסות בשל המצב הפיזי של האישה. עוד כדאי לדעת כי בדרך כלל דמי הלידה יתקבלו אוטומטית לחשבון הבנק של האישה אחרי שבית החולים ידווח על הלידה.