אם אתם הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, קשיים בלימודים ולקויות למידה שונות, אתם בוודאי מכירים את התחושה העגומה שבה אנו אוספים את הילד המדוכדך שמוצא את עצמו מתמודד לא רק עם קושי בלימודים הנדרשים ממנו, אלא גם בקשיים חברתיים בבית הספר.
קשיים בהתנהלות חברתית תקינה והפרעות קשב וריכוז הולכים יד ביד, ומשפיעים זה על זה בצורות שונות. ההבנה שלנו בנוגע לתחום זה הולכת ומעמיקה, עם התפיסות המתקדמות לגביה פסיכולוגיה של הילד והתפיסה שלו את העולם, וכשרואים את הדברים דרך עיניו, ניתן להבין לא מעט על המתרחש בתוכו, במחשבה, ברגש ובחוויה של בית הספר, הלימודים והמפגש עם בני גילו.
קשיים חברתיים לילד שקשה לו בלימודים
הילד שלכם חווה מצוקה זו או אחרת, ברמות שונות, בהתאם לרמת הרגישות ורמת הקושי שהוא חווה במפגש עם הלימודים והחברה. במידה ויש לילדכם קבוצת חברים קרובה, ואפילו חבר אחד שהוא מרגיש איתו טוב ובטוח להיות הוא, הרי שמצבו כבר טוב יותר מילדים רבים אחרים החווים קשיים חברתיים ברמה של ניתוק חברתי ואף ניכור מלא מהסביבה שלהם.
קשיים אלו גורמים לילד להיות סגור, מופנם וכאוב, ומונעים ממנו את האפשרות לשחרר מתחים, לצחוק, להתחבר, ואף ללמוד כיצד להתמודד עם מצבים חברתיים ברמות מורכבות שונות, דבר שישפיע על התנהלותו בחברה גם כבוגר, וכמובן גם על איכות הלמידה שלו.
הדברים שזורים יחדיו, ונפתרים יחדיו
כשאנו עוזרים לילד עם מצוק וקשיים חברתיים להתמודד עם הדרישות של מערכת החינוך, ומצליחים להקנות לו את הכלים להתמודד עם חומרי הלימוד, אנו מעניקים לו הרבה יותר מיכולות אקדמאיות ובסיס להתקדמות בלימודים.
ילד שמבסס את הביטחון שלו ביכולות שלו, מוצא את עצמו בטוח ושליו יותר ביום יום, במפגש עם הכיתה. תחושה זו של ביטחון משפיעה על הערך העצמית של הילד ומובילה אותו באופן טבעי וחסר מאמץ לפתח קשרים חברתיים ולהתמודד עם הקושי החברתי שפגש עד כה.
הדבר פועל לטובתנו גם מן הצד השני. החיבור בין התמודדות בריאה ונבונה עם קשיים חברתיים, בעזרת תמיכה רגשית וליווי, יעזרו לילד להתפנות ללימודים ולהתמודדות עם הקשיים שיש לו בריכוז.