הדיון על סגירת תיק פלילי במשטרה הוא ארוך, מסורבל וכולל בתוכו חוקים רבים וסיטואציות שונות. במאמר זה, נדבר על סנריו אפשרי אחד; מה קורה אם נגדכם נפתח תיק העוסק בעבירה שמעולם לא ביצעתם, והחקירה נסגרה ללא כל דיון משפטי? נשמע טוב, נכון? אז זהו, שלא בדיוק.
הייתם מצפים שמפאת חוסר ראיות או העובדה שאתם חפים מפשע לא תוביל לרישום משטרתי. ואמנם, הדבר נכון אך ורק במקרה בו התיק נסגר מחוסר אשמה. כל סיבה אחרת משאירה רישום בהיסטוריה המשטרתית.
סגירת תיק פלילי ללא כתב אישום
נניח שהחקירה המשטרתית הסתיימה, שוחררתם לביתכם והוחלט על סגירת תיק פלילי תקבלו הודעה משמחת במיוחד, בדבר החלטה שלא להעמיד אתכם לדין. בהודעה יפורט אחד מחמשת הנימוקים שלפניכם:
- חוסר ראיות – במצב זה למשטרה לא היו מספיק ראיות שיוכלו להרשיע אתכם בדבר העבירה בה הואשמתם.
- חוסר עניין לציבור – לפעמים, המשטרה מגיעה למצב שאין כל תועלת ציבורית בהעמדת החשוד לדין. לדוגמא, מצב בו ייתכן שקיימות ראיות נגדכם אך הדבר אינו גובר על האינטרס הציבורי שבאי-העמדה לדין. חשוב לציין שאם מדובר בנימוק זה, שיקולים רבים עמדו מאחוריו; החשוד עצמו ונסיבותיו האישיות, עמדת הקורבן, אינטרסים מדיניים, חומרת העבירה, הנזק החברתי שבעקבותיה ועוד רבים.
- סגירת התיק בהסדר מותנה – בתמורה לכך שהחשוד יודה בביצוע העבירה ויתחייב לשלם פיצויים או להימנע מביצוע עבירות דומות ואחרות בעתיד, ניתן יהיה להחליט על סגירת תיק פלילי נגדו, גם אם נמצאו מספיק ראיות נגדו. מצב זה נקרא גם "סגירה בהסדר".
- אין הצדקה בביצוע חקירה – ישנם מצבים שבהם נאספו מספיק ראיות, אך הן אינן מצדיקות קיומה של חקירה פלילית וזאת כמובן בהתחשב בנסיבות האירוע ואלמנטים נוספים.
- חוסר אשמה – אם התמזל מזלכם והתיק הפלילי שנפתח לכם נסגר בגין נימוק זה, מה טוב. כאן מדובר על מקרים שבהם נראה כי לא קיים קשר ראייתי בין החשוד ובין העבירה שהתבצעה, כך שלא ניתן לייחס לו אשמה בעניין. מהי המשמעות? שהתיק יימחק כליל מרישומי המשטרה.
איך בכל זאת ניתן לסגור את התיק?
סגירת תיק פלילי תהיה אפשרית בעזרתו של עורך דין המוסמך לכך; עליו לכתוב בקשה מסודרת ומפורטת, הנשענת באופן מלא על חומר החקירה שאספה המשטרה. תיקים פליליים קמים ונופלים על בקשות שנכתבו כלא כהלכה, ועל כן על איש המקצוע להחזיק בשנים של היכרות עם המערכות השונות הפועלות.
Comments are closed.